ZUIL

Anna-Maria
op dinsdag 31 januari 2006 om 09:44 uur

 


Alles komt met vlagen.

Nederland is flink verzuild. Er bestaan hokjes per inkomen, geloof en ras. Het vreselijkste hok is die van de generatie.

Zodra de 'rij' weer opschuift omdat men ouder wordt of de laatste generatie verdwijnt, verliest men de banden met andere werelden. Als tiener heb je vaak geen besef van een leven met kleine kinderen. En andersom weet ik (gelukkig) nog weinig van het legbatterijsysteem dat bejaardentehuis heet.

In zuidelijke landen is het allemaal wat minder 'eng'. Lopen de generaties vaker door elkaar in plaats van langs elkaar.

Ik ga met de Hollandse stroom mee en heb verschillende vlagen al meegemaakt. De hausse met vrijgezellenfeesten, trouwpartijen en kraamvisites is bijna voorbij. En dan komt de tsunami van kwakkellende ouders en puberende koters. Het is allemaal zo voorspelbaar.

Deze week verwacht ik nog een laatste ronde; een laatbloeiende vriend gaat trouwen. Dan schuif ik ook weer een hokje op.

Reacties op ZUIL

Yukiko 31/01/2006 | 10:54 uur
Ik voel dat niet zo sterk, die generaties. Ik zie mijn oma niet anders nu ze overgrootmoeder van mijn kinderen is. Ik voel me niet anders dan in mijn jeugdjaren en mijn moeder is nog steeds dezelfde moeder. Geen aardverschuiving bemerkt eigenlijk. Daarnaast ben ik jong moeder geworden, wat betekent dat ik al niet meewandel met mijn eigen generatie die nu pas eindelijk die goede baan heeft, na jarenlange studie. De meesten hebben nu pas klapperende eierstokken, maar willen dan toch nog eerst eens twee jaar werken.
 
Lib Aria 31/01/2006 | 12:57 uur
De ZOGEZEGDE verkregen MENSENRECHTEN in de allerruimste zin van het woord is mede schuld aan een individualistische samenleving. De VRIJHEID, ook de individuele, waar ik in zekere mate sterk voorstander van ben, gunt iedereen het recht in en met zichzelf xc3xa9xc3xa9n te zijn in een maatschapij die van ons toch nog steeds eendracht en medeleven verwacht maar die de basis ervan laat verwateren of vertroebelen. Populisme, leiders die er baat en belang aan hechten indruk te maken op iedere mogelijke ONDERDAAN zodat die onderdaan zich als een hooggeleerde maar gewillige ezel laat leiden door oppervlakkige massgeest zonder gevoelens en een hart voor zijn naaste, voor zijn medemensen, voor zijn partners, voor de anderen.. Geordende maatschappij noemt zich dat fenomeen, een fenomeen waar ieder individu bexc3xafnvloedbaar en broos bespeelbaar blijft door GANGMAKERS die gxc3xa9xc3xa9n toekomstvisie hebben, daar leven we nu in, en dat is een ramp.
 
Anna-Maria 31/01/2006 | 14:46 uur
@ Yukiko ik bedoelde vooral het feit dat de generaties hier praktisch slecht mengen, tenzij het inwonende kinderen betreft of mantelzorg. Terwijl je zoveel van elkaar kunt leren.
 
Suus 31/01/2006 | 21:07 uur
Hm ja,generaties,ik weet niet eens iets af van de mijne :? ehm.. Ik weet inderdaad weinig af van leven met kleine kinderen. Sommige meisjes van mijn leeftijd weten het zeker: Zij willen zich voortplanten.Ik niet.Als mijn vriendinnen een kind horen krijsen in de tram denken ze: Als het je eigen kind is,is het minder erg.Ik denk: En dxc3xa1xc3xa1rom wil ik geen kinderen.Waarschijnlijk dus omdat ik er niets vanaf weet en ik me daar toch bewust van ben. Oud wil ik niet worden,want ik heb van de zomer bij Humanitas gewerkt.Daar waar mensen op hun dood wachten....
 
Anna-Maria 31/01/2006 | 21:55 uur
@ Suus wat is je uiterste houdbaarheidsdatum m.a.w. waar begint oud?
 
Rob 31/01/2006 | 23:01 uur
Gekke Suus, Waarom dacht je dat euthanasie was uitgevonden,.... Gewoon lekker leven tot je het zat bent en dan, prikje,. doei............... :P
 
ork 31/01/2006 | 23:28 uur
ik weet niet in welk hokje of bij welke generatie ik hoor ben ik te jong of te oud [dement]
 
Plaats jouw reactie