Bijna een schrijfhut!

Anna-Maria
op zondag 27 december 2020 om 20:50 uur

 

Ben dol op Dahl.

Hou van zijn gedachten, zijn werk, zijn eigenwijsheid en zijn durf. Ken je Dahl zijn biografie? Absolute aanrader. Natuurlijk was hij een eigenaardige gast. Te trots, zelfs wreed, tikkeltje rigide. Moeilijk voor zijn omgeving en soms ook moeilijk voor zichzelf. maar dat vind ik allemaal mooi. Want door zijn discipline en zicht naar vrijheid maakte hij de mooiste werken. 

Zijn schrijfhut was zijn magische wereld. Alles moest daar kloppen. Als hij niet zijn perfecte potlood had dan ging het gewoon niet. het was de plek waar ze vanuit het huis konden seinen als hij terug moest keren op aarde. Een paar keer het licht aan en uit in de hut betekende eten of onraad.

Enkele quotes van Roald Dahl

 

Het is niet leuk niet aardig gevonden te worden; het is ook niet leuk om een fout te maken; maar het is nog veel erger altijd gelijk te hebben, want dan heeft iederéén een hekel aan je.

Morgen is erger dan vandaag. Morgen is het ergst, want morgen wordt vandààg - en vandaag is nu.

Ouders en onderwijzers zijn de vijand. De volwassene is de vijand van het kind omdat die beschaving moet bijbrengen aan dat wezentje dat als een dier geboren wordt, zonder manieren, zonder besef van goed of kwaad.

Als het zonder doden zou gaan zou een oorlog heel goed zijn.

Beste is:

Als je de slechte kanten van het leven niet als een grap beschouwt, kom je er nooit.

 

Het schrijven van een boek zag hij als een reis

‘Een boek schrijven is als het maken van een hele lange wandeling. Door valleien en langs bergen, en je krijgt het eerste uitzicht over de omgeving en dat schrijf je op. Je loopt een stukje verder; misschien een heuvel op, en als je naar beneden kijkt valt je weer iets anders op, wat je opschrijft. Zo ga je door, dag na dag. Je krijgt verschillende zichten op, uiteindelijk, hetzelfde landschap. De hoogste berg van de wandeling is natuurlijk het einde van het boek: het moet het mooiste uitzicht van de wandeling zijn, waarbij alles samenkomt en je alles overziet wat je gedaan hebt. Maar is het een heel langdurig en langzaam proces.’ 

Ik start ook met schrijven. Vanaf nu. Mijn blog krijgt weer een zwengel en de schrijfcursus van Karine Hoenderdos gaf het laatste zetje. 

De Dahl plek is nog in aanbouw. Ik warm mijn handen alvast op.

Reacties op Bijna een schrijfhut!

Marie 19/01/2021 | 09:42 uur

Ha, quote van Dahl over oorlog - mijn favoriet!

 
Plaats jouw reactie