Ken je Kevin Kelly?

Anna-Maria
op dinsdag 28 november 2017 om 20:45 uur

 

Vandaag was ik geen held maar een bitch.

Geen file en geen werk in de avond. Kwart voor zes vloog de poes weg van mijn keukenblad en sleepte ik twee tassen vol vitaminen en goed moed richting de gootsteen. Brrr, al dagen is mijn gootsteen een wilde danspartij vol fruitvliegjes. Ik weet zeker dat er brokken fruit halverwege vast zitten in de afvoer. Daarom is mijn keuken een festivalplek op mini niveau.

Het gele gevaar.
De oplossing zat onderin tas één. Ik zocht de gele plastic fles en kneep het veiligheidslot open. Het straaltje bleek sijpelde vrolijk de afvoer in. Dood, einde, weg. Familie fruitvlieg danst nooit meer. Super effectief Stilte in mijn keuken.

Droef
Een droef gevoel bekroop mij. Moest gelijk denken aan een oude aflevering van het programma Tegenlicht (VPRO). Twee visionairs aan het woord die voorspellen hoe de aarde eruit ziet over 20 jaar. Wat denk je?  Een walhalla of een kopie van mijn gootsteen?

Kijk maar. De aflevering hieronder is geniaal. Het gaat over mensen, goden en technologie. Masterbreinen Harari en Kelly zijn vol aan het woord. Ik geniet hier zo van. Prachtige gedachten van twee slimme gasten. Volgens Harari gaan we eraan door een nucleaire of ecologische ramp óf er gaat drastisch iets veranderen op menselijk gebied.

Algoritme goden
De koningen van het algoritme worden opperbaas op aarde en de minderen zijn wij en onze vrienden, namelijk de half menselijke robots. Ik weet het... dit zijn geen mooie zinnen om je te lokken naar een prachtige stuk Tegenlicht  van 40 minuten.

Kijk toch maar!

Neem de tijd voor inzichten die je nodig hebt in de toekomst. Gamification kwam ook bod. Het internet wordt steeds meer een plek waar je intenser leeft en blijer bent dan in het werkelijke leven. Ja dat is wat het Web wil. In de toekomst geef je jezelf over aan de technologie en speelt het spel. Waarom?  Beloning wacht op je... wat heb je nodig? Sociale verbondenheid of de kick van een volgend level. Alles kan. 

Religie is de oergame.
Volgens Hariri spelen we dat spel al jaren. Je leeft volgens bepaalde bedachte regels en als beloning mag je naar de hemel. Geniet van de coole man met baard. Hij is Kevin Kelly. Mijn lievelingsschrijver.  Hij schreef  het boek "De wil van technologie." Nog steeds bij mij op nummer 1.

Zijn boek in een notendop: Technologie is niet te stoppen, dingen ontstaan en worden uitgevonden omdat het tijd is. We voeden het web met emoties waardoor het web uiteindelijk ook gaat denken en voelen. Onzin?  Kan. 

 

 

--------------

Bij de aankondiging van deze VPRO aflevering staat:
Niemand weet hoe onze wereld er over 25 jaar uitziet. Misschien wordt ons werk overgenomen door autonome robots en worden wij daarmee de slaven van de door onszelf gecreëerde technologie. De grote vragen over de toekomst van de mens en zijn verhouding tot technologie leggen we voor aan twee belangrijke denkers van dit moment: Kevin Kelly en Yuval Noah Harari.

update 19.50 uur... ik zag gelukkig net een fruitvlieg fladderen. in de woonkamer. Uiteindelijk komt alles goed. Overlevers zijn er altijd.

Kevin Kelly is schrijver van invloedrijke werken als What Technology Wants en The Inevitable. Kelly schetst de onvermijdelijkheid van technologie en ziet technologie zelfs als een autonoom evolutionair systeem. Kunstmatige intelligentie wordt gemeengoed voor iedereen en zal ons helpen lastige vraagstukken te analyseren en uitdagen om na te denken over wie we zijn. Kelly is ervan overtuigd dat we door de technologie al goden zijn en dat ook robots in hun eigen goden zullen geloven.

Yuval Noah Harari is schrijver van boeken over de geschiedenis van de mensheid Sapiens en Homo Deus. Harari schetst de geschiedenis van morgen en analyseert de wijze waarop we onze eigen illusies creëren; illusoire instituten zoals religie, staten en geld. We geloven in goden omdat we ze zelf willen zijn. Harari ziet een maatschappij met ongelijkheden ontstaan waarin sommige mensen zichzelf kunnen upgraden tot goden en anderen kwetsbaar en sterfelijk zullen blijven.

Reacties op Ken je Kevin Kelly?

Punkmedia 29/11/2017 | 09:43 uur

Als je tijd hebt (in de auto in mijn geval) luister dan eens naar de podcast Eindbazen met Yuri - Gagarin - van Geest. Ook op Youtube https://www.youtube.com/watch?v=aP8olhvj6c0 Mindblowing, om in Yuri's termen te blijven. (Marco Derksen, bedankt voor de podcasttips.) Tijd om (daarover) te bloggen.

 
Anna-Maria 02/12/2017 | 13:15 uur

ga ik doen @Punkmedia dank voor tip!

 
Jan 20/06/2018 | 11:54 uur

Interessant filmpje! Ben het eens met je mening.

 
Melissa 21/06/2018 | 14:55 uur

Het enige dat vaststaat is dat de tijd tegenwoordig steeds sneller gaat qua technologie..

 
Christiaan 01/11/2019 | 12:54 uur

Ik heb een hoop kunnen leren van je blog, dank je wel!

 
Plaats jouw reactie