Wees een OEN die LSD gebruikt en OMA en NIVEA thuis laat.

Anna-Maria
op zondag 26 maart 2017 om 21:56 uur

 

Ik lokte Andrea Brandes met radio.

We zagen elkaar voor het eerst in het holst van de nacht op een verlaten kerstmarkt. Het was winter 2016 en Radio Aalsmeer mocht uitzenden vanuit het glazen huis bij de buur lokale omroep RTV Amstelveen. Serious Kerst.  Andrea was mijn gast en kende ik alleen online van twitter.

Ik geloof in Twitter. Niet in de enge schreeuw en scheld wereld. Negatief is makkelijk. Ik geloof in helpen, inspireren en samen sterk. Dát is Andrea ook.@drebrandes dus.

Die winternacht om twee uur beloofde ik haar dat ik mee zou doen. Ze gaf workshops in het zand. Ik zou mijzelf zien door de ogen van een paard.

Daar sta ik dan in Abcoude. Dat lijkt makkelijker dan het is. Ten eerste heb ik geen broek, te tweede gun ik mijzelf amper tijd om naar mijzelf te kijken. laat staan door de ogen van een paard. Tenslotte: ik wil controle. Daar ben ik goed in.

Hup de bak in! Samen met de anderen. Ieder had zijn eigen reden om daar te zijn. Het paard had de meest logische reden. Ze moest wel.

Paard was naamloos, groot, had grotere tanden dan ik dacht en was flink zwanger. Oei wat was het k-k-k-koud. De workshop begint met 'de ontmoeting'.

Eén voor één stappen we in de cirkel en dan...

Dan gebeurt er wat. Bij iedereen is het anders. Raar, nog nooit meegemaakt. Logisch, een paard is natuurlijk geen chihuahua of poes. Dit is een méér dan levensgrote natuurlijke wisselwerking. Alsof je voor de hemelpoort staat en wordt gewogen. Goed of slecht. Voelt niet voor iedereen zo. Wel voor mij. Daarom wacht ik en laat iedereen voor gaan.

Hop, hop.

Ja, dat is anders dan kermis of ponypark Slagharen.

Niemand naast je om die grote homp vlees, hoeven, tanden en die zwiepende staart in toom te houden. Niet iemand die zachtje klakt met tong in gehemelte.Je bent alleen. Met paard.

Ik was stiller dan stil. Mens voor mens verdween de ring in. Iedere ontmoeting en tijd ( hele lange tijd, twintig minuten denk ik) was anders. Sommige trokken, duwden, knuffelden, wanhoopten, schreeuwden of bleven minutenlang fluisteren met de rug naar ons toe.

Op de valreep was ik.

We waren vriendjes. Soort van. Ik had natuurlijk een makkie. Maar toch. Om eerlijk te zijn was het echt heel bijzonder. De ontmoeting was echt een echo van hoe ik écht ben.

Wat leerde ik? Van de buitenkant ben ik de creatieve dromer die het iedereen naar de zin wil maken. Het blije eitje. Te blij en te zacht. Moeilijk te volgen, losjes en tevreden met het kleine geluk. Mensen mij écht kennen kijken door dat suikerlaagje heen. Van binnen ben ik als het nodig is van staal met een kartelrandje. Gesmeden in de rimboe van Amsterdam Noord.  Niets is onmogelijk en als het moet dan gebeurt het. Nee laat ik niet toe. Dan komt het vuur uit naar boven. Geen bermbrand maar de vulkaan Etna nét voordat Pomeii verdween. Tuurlijk wil je die uitbarsting meemaken. Daarna komt alles goed. Mits je redelijk bent en aan de goede kant van de vulkaan staat.

Sta je niet aan mijn kant? Dan gaat het niet goed.

Dat maakte het paard niet mee. Paard was lief en ik ook. Op momenten als dit.

Natuurlijke leider dus. Na de zandbak was er een training boven.

Gedrag en communicatie is fascinerend. Wat doe je op welk moment en waar haal je de kracht en drang vandaan om in dit leven het verschil te maken?

Rinco van der Baan

Nog even over de OEN, NOVEA, OMA en de LSD

 1. Wees een OEN: staat voor Open, Eerlijk, Nieuwsgierig
  Sta open voor de ander, geef deze een kans iets uit te leggen en wees oprecht nieuwsgierig.
 2. Gebruik LSD: staat voor  Luisteren, Samenvatten, Doorvragen
  Alvorens een conclusie te verbinden aan een verhaal van de ander, sta echt in de luisterstand, vat samen wat de ander heeft gezegd en wellicht niet heeft gezegd en blijf nieuwsgierig naar wat er nog meer te weten valt te komen.
 3. Laat OMA (wat vaker) thuis: staat voor Oordelen, Meningen, Adviezen
  Als iemand iets vertelt, roept dit direct beelden op in ons referentiekader. Zodra we het in hokjes plaatsen, labellen we het gedrag en is de kans groot dat we er ook een oordeeltje of mening aan plakken. Omdat we er wat van vinden, hebben we vaak ook onze adviezen direct klaar. Maar OMA zorgt ervoor dat je geen open luisterhouding meer hebt.
 4. Smeer NIVEA: staat voor Niet Invullen Voor Een Ander
  Als iets niet duidelijk is, of als je iemand al lang kent, vul je al snel andermans bedoelingen zelf in. Dit voorkom je door na te vragen en meer LSD toe te passen

Heftig. Paard knabbelde met lippen en reuzentanden de hele tijd aan mijn oren. Tuurlijk luister ik wel. Maar soms zit er Nivea in mijn oren. Handig zo'n ontmoeting met een vluchtdier.

Zie ook ANDREA BRANDES CONSULTANCY

Reacties op Wees een OEN die LSD gebruikt en OMA en NIVEA thuis laat.

Plaats jouw reactie