Rust is niet eng. Wat moet jij in 2017?

Anna-Maria
op zaterdag 08 april 2017 om 11:38 uur

 

 

Vandaag was het een bijna normale zaterdag in Aalsmeer.

Daarmee bedoel ik dat mijn zaterdag leek op de zaterdag van 89% van mijn leeftijdsgenoten.

Menselijke wekker.

Uitslapen doe ik al jaren niet. Ben ook bang dat ik dat niet meer kan.. Elke ochtend win ik het van mijn wekker die op 06.30 uur staat. Nee, ik heb geen last van een ochtendhumeur. Ik ben een ochtend, middag, avond en nachtmens.

Heerlijke start! Eerst samen met zoon langs keurige tuintjes fietsen. Was heel bijzonder om samen met jongste Voedselbank kratten te vullen bij de supermarkt in Kudelstaart. Dit soort klusjes geven gelijk een goed beeld van het sentiment van een dorp. Kudelstaarters zijn aardig en open.  Mijn truuk: als iemand met donderwolk boven het hoofd kwaad doorloopt en niet mijn lege krat ziet... zachtjes roepen:  "Pakje rijst is ook goed." Werkt bijna altijd. Mooie stichting. Doet goed werk en is nuttig,

De mobiele escaperoom is bijna af!

Heel, heel spannend.Snel terugfietsen en dan via file en nog meer file naar Amsterdam. Magisch momentje. Project Mobiele Escaperoom is bijn klaar. Sanne Rietveld gaf al haar ambacht en liefde. Volgende week dinsdag is de eerste test. Doen we gelijk voor 35 man. Zo nieuwsgierig of het voelt zoals ik het hoop dat het voelt. Er werken mooie mensen aan. Het moet dus goedkomen. Anders is een dramatische generale repetitie alleen maar gezond voor het eindproduct.... dit roep ik in mijzelf dinsdag. Uur na uur. Denk ik.

Bank Pino is tremendous marvelous. 

April is altijd de Maand van de Filosofie. Thema van deze maand is rust. Bank Pino zorgde voor rust vandaag. Ik merk dat ik al jaren wegren voor rust. Bang om te stoppen en te beseffen dat ik dingen niet heb gedaan waardoor ik later spijt krijg. Mijn lijsten houden mij op de rit. Ietsvoor mijn zondagblog denk ik. Mijn lijstjes van dingen die moeten. Fascinerend spul.

Maar laat ik het eerst aan jou vragen... wat moet jij allemaal nog doen en bereiken in 2017. Kom maar op!

Reacties op Rust is niet eng. Wat moet jij in 2017?

Lianda 09/04/2017 | 00:50 uur

Wat ik nog graag wil in 2017
- rust vinden
- vriendschappen opnieuw uitvinden
- mezelf zijn en blijven
- eerlijk zijn
- geen dingen doen die me meer energie kosten dan ze opleveren
- afstuderen
- tevreden terugkijken
- weer gaan hardlopen
- mezelf en anderen inspireren
- muziek schrijven
- een EP opnemen

 
Marnix 09/04/2017 | 09:35 uur

Hoi lieve Anna-Maria,

Ik ken je nu best een tijdje, en heb je al die jaren zien hollen en draven en streven. Inmiddels geloof ik bijna net zo heilig dat dat is wie jij bent. Maar toen ik net dit blogje las (het zoveelste manische, misschien zelfs wel dwangmatige experiment) kreeg ik ineens een inzicht: het lijkt erop dat je heel veel dingen doet uit angst, eerder nog dan dat je ze graag doet om wat ze echt voor je betekenen.

Je hebt een 'alles of niets'-mentaliteit waarbii 'niets' nooit een optie is. Je kunt geen kwartier zitten zonder iets te doen. En ik bewonder je enthusuasme en ambitie, maar zie ook dat je op deze manier nooit balans zal vinden.

Als je heel erg gelooft dat je 'nou eenmaal zo bent', is dat ook automatisch de motivatie achter je activiteiten. Dan knal je door omdat je dat altijd gedaan hebt, niet omdat je het per se altijd wil. Het lijkt er bijna op dat je niet alleen bang bent om de boot te missen of kansen te laten liggen of niet 'alles uit het leven te halen' (wat volgens mij niet hetzelfde is als nooit even ontspannen en evalueren en de energie terug laten vloeien), maar ook om een kant van jezelf te omarmen die niet overeen komt met wat jij en de rest van de wereld over je denken.

Ik zeg dit niet omdat ik weet hoe jij je leven moet leiden (hoe zou ik dat moeten weten?), maar omdat ik heel lang geregeerd ben door angst in plaats van échte motivatie. Op dit moment kan ik veel enthousiasme voor dingen hebben en bepaalde periodes ook echt knallen, maar daarna heb ik ook het vertrouwen dat het even genoeg is, en ik gas terug mag nemen om bij te tanken en te luisteren naar mijn innerlijke wijsheid voor hints die me helpen dingen te doen die écht mijn energie verdienen en de moeite waard zijn.

Angst om de boot te missen zorgt ervoor dat je op zoek gaat naar activiteiten om die angst niet te voelen. Naar mijn idee is dat een vlucht voor de behoefte aan tijd voor jezelf en contemplatie die iedereen nodig heeft. In rust kun je écht genieten van wat je bereikt hebt. In rust komen de écht goede beslissingen en inzichten die je verder helpen. In rust heb je tijd voor de échte jij, en niet die verkrampte bol van angst om er niet alles uit te persen.

Als je het mij vraagt is alles uit het leven halen niet alles doen, maar ook ruimte reserveren om te voelen, je innerlijke drijfveren en behoeftes te ontdekken en niet steeds voorbij te hollen met nieuwe plannen, bijna vóór je de oude hebt afgerond. Op dit moment probeer je rust te vinden op de manier waarop je het altijd vermeden hebt: met lijstjes en dingen die móeten gebeuren. Met trekken en duwen en sleuren.

Rust is geen project, niet iets voor volgende week als je een keer tijd hebt, niet iets waar je eerst een boek voor moet lezen of een cursus voor doen, of een einddoel.

Rust is nú. Nu even stoppen en naar buiten kijken, nú even aandacht besteden aan je onrust en daar niks mee doen. Nú even neerploffen en niet analyseren, niet timen, niet meten, maar zíjn. Rust is contact maken met wie je écht bent, rust is niet iets wat je doet, maar alles wat je laat. En misschien merken dat dat ongemakkelijk is, maar weten dat ook ongemak weer voorbij gaat.

Je bent doodsbang voor rust omdat je er niet keihard aan kunt werken maar juist alles even moet laten vallen. Eng!!

Het leven is geen eindeloze to do list, maar een avontuur dat volop geleefd mag worden, en dat betekent dus júist ook af en toe de leegte zoeken.

Liefs en tot snel!

X

Marnix

 
Mariëlle Wegman 09/04/2017 | 11:18 uur

Ondanks verhaal van Marnix, hier toch mijn lijstje voor 2017:
- BIG-examen halen
- Stoppen met bang zijn
- Schijt aan de wereld hebben
- Mijzelf meer profileren, minder afwachten
- Meer laten zien wat ik in huis heb (usp's)
- Schulden/achterstanden wegwerken
- Berging in kudel opzeggen

Stip aan de horizon? Uit de problemen komen en blijven. Prettig en minder bezorgd kunnen leven. Want hé, ook mijn wasmachine is een keer aan vervanging toe! Draait het in het (mijn) leven alleen om geld? Beslist niet, maar is nu wel een issue!

 
Anna-Maria 09/04/2017 | 11:46 uur

@Marnix ik heb je woorden even laten rusten ;-)

Tuurlijk heb je gelijk. Aan de ene kant. Rust is iets waar ik graag bezit en hoop ooit te hebben. Dat toe te laten. Aan de andere kant zijn mijn lijsten en mijn manische trekken mij net zo lief. Het zorgt voor stipjes op de horizon. Het zorgt dat mijn dagen vol zitten met dingen die moeten én mogen.

Door werk en gezin zou ik anders verzanden in klusjes die af moeten en niet verder komen. Het moeras zorgt er dan voor dat ik geen stap verzet.

Mijn lijstjes laten mij verder kijken en lonken naar 'projecten' die anders nooit op mijn pad waren gekomen. Of nog erger: waar anders geen tijd voor was.

Ja ik hoor je stem al zeggen... maar die tijd en rust is er wél! Denk het ook. Maar niet op dit moment, met dit bedrijf en in deze levensfase. Heel benieuwd naar je artikel!

 
Anna-Maria 09/04/2017 | 11:47 uur

@Marielle Strakke lijst. Gaan we zo na de radio even voor zitten en ben heel nieuwsgierig of die volgorde klopt.

 
Anna-Maria 09/04/2017 | 11:48 uur

@Lianda nu ik je lijst lees bij daglicht vind ik - tevreden terugkijken- de mooiste van allemaal.

 
Marnix 09/04/2017 | 12:01 uur

Anna-Maria,

Het gaat om de balans.

Af en toe rennen, af en toe stilstaan bij het leven. Dat kan prima naast elkaar bestaan, en geeft je de ruimte om te bezinnen, om bij te tanken, om te waarderen en om simpelweg tevreden te zijn, maar op een milde, ontspannen manier. Zo kun je nog steeds heel veel bereiken, maar is je basis veel steviger, en zijn je beslissingen vaak helderder en concreter.

Het lijkt erop dat jij maar één modus kan zien. Daar steekt in mijn ogen weer die angst om dingen te missen of niet goed genoeg te doen de kop op, waarbij je waarschijnlijk terugkijkt naar het verleden en daar heel makkelijk de bewijzen vindt voor het nut van je drukte en stress. Maar vergeet niet dat je die óók in je leven hebt ingebouwd om juist te kunnen gebruiken als excuus om maar te blijven hollen. En dat terwijl je letterlijk niet weet wat je allemaal voor elkaar kunt krijgen als je iets meer de belans vindt.

Je hebt voor jezelf een hele goeie motivatie bedacht en gecreëerd om te blijven rennen, en zolang je rust ziet als iets waar je ooit de tijd voor neemt (terwijl het heel goed past in een zeer vervuld en rijk leven), zul je het niet vinden.

Zoals heel veel mensen draai je het om: éérst alles afmaken, dan zal ik tijd vinden voor rust. Terwijl alles afmaken in jouw wereld natuurlijk helemaal niet een sbestaat, want elk plan genereert weer zes nieuwe plannen :)

Nogmaals: als je rust wil, is het daar nu tijd voor. Niet ooit. Rust betekent niet dat je geen reet meer doet en onproductief bent (laat staan... brrr... lui), maar dat je jezelf even de ruimte geeft om te herijken, bij te komen, vol te stromen voor mooie nieuwe dingen.

Ik zeg dit niet omdat ik het allemaal beter weet, maar omdat ik denk dat mensen soms eens nét zo lang om hun oren geslagen moeten worden met alternatieven voor hun denkwijze, tot hun ingesleten patronen barsten en wat ruimte bieden voor een frisse kijk.

Bovendien reageer ik alleen zo uitgebreid en uitgesproken omdat ik je enorm waardeer, dat mag duidelijk zijn.

Groet!

 
franka 09/04/2017 | 17:37 uur

Och, wat moet ik nog? Wat wil ik?
Zonnen en zwemmen
Liedjes van spinvis luisteren en op een totaal andere manier niet snappen
Mijn kledingkast eens ordenen... ooit was het geen chaos
Boeken lezen
Mijn ouders bellen
Vriendinnen kaartjes sturen
Oh en:
Nog meer boeken lezen

 
Anna-Maria 09/04/2017 | 22:44 uur

@Franka mooi! Spinvis ga ik ook proberen

 
Anna-Maria 09/04/2017 | 22:46 uur

@Marnix ik lees het weer opnieuw en opnieuw...Ik voeg meer rust toe aan mijn 2017 lijst. Dank je!

 
Mariëlle Wegman 09/04/2017 | 22:54 uur

Ik beloofde een nieuwe lijst, hier is een nieuwe lijst:
- Meer leuke radio maken
- Veel meer tijd doorbrengen in het door mij geliefde Aalsmeer
- Lief zijn voor de wereld om mij heen
- Vriendschappen zijn lastig, want Asperger, maar ik ga er toch beterder mijn best voor doen
- Website verbouwen
- Iemand vinden die mij een wekelijkse foto-opdracht geeft en die vervolgens beoordeelt
- Wekelijks minstens één ding doen waar ik blij van wordt

Dank voor je tijd en aandacht vandaag, ik heb er veel aan gehad! Oh, en ASPERGER RULES!

 
Elja 11/04/2017 | 09:39 uur

Aaaahh rust. Ik weet niet. Wat is rust? Wat voor de een een verademing is, is voor de ander een nachtmerrie.

Ik ken niemand die zo goed wat in haar hoofd zit werkelijkheid weet te laten worden en daar zo van geniet. Dat is een talent maar het vraagt ook iets. Het zijn dingen die niet 'in rust' tot stand kunnen komen. En dingen die ook onrustig maken zolang ze niet gerealiseerd zijn, denk ik. Plus, zonder dat gebrek aan rust zou je misschien nooit al die ideeen hebben en tot al die mooie dingen komen die zoveel mensen zoveel geven.

Dus ik weet het niet, met die rust.

Wat mijn lijstje betreft, pfff. Ik zou het niet eens weten! Ik geef mezelf niet de rust om vooruit te kijken geloof ik :) Of: ik dein mee op de bewegingen om me heen. Da's ook rust...

 
Anna-Maria 11/04/2017 | 23:54 uur

@Elja mooi dit. héél nieuwsgierig naar je lijstje. ga je met de Pasen ervoor zitten?

 
Renata 12/04/2017 | 21:23 uur

Hoi Anna-Maria,

Die omslagen die jij maakt...geweldig... Van dagelijks Snappen naar dagelijks bloggen. Je bent een mooi mens. En je moet vooral doen waar je je goed bij voelt. Als je rust nodig hebt, pak je die zelf wel. Je leeft gewoon intens. Ik heb een hele goede vriendin die ook zo leeft. Heel intens. Da's mooi! Soms niet bij te houden, maar ik heb er mateloos bewondering voor.

Mijn lijstje voor 2017:
- verhuizen: volgende maand...yeah... en een nieuw thuis maken.
- mijn zoon begeleiden naar zijn nieuwe woonomgeving en zich thuis laten
voelen daar.
- rust in mijn hoofd creeren: dat betekent.. me niet meer overal zo druk om
maken. Zoals Beyonce zegt in een songtekst: Stop making a big deal out of
the little things...Cause I got big deals and I got little things :-).
- 1x per maand bloggen, want dagelijks gaat me echt niet lukken..
- In het najaar weer een opleiding...welke weet ik nog niet. Die gidsopleiding
lijkt me ook super leuk! Maar iets vakmatigs of op persoonlijke ontwikkeling
kan ook nog.
- En dan ook gewoon nog mijn werk goed doen.

Dit is wat ik zo kan bedenken. Kan volgende maand zo maar weer anders zijn :-)

Groetjes, Renata

 
Anna-Maria 12/04/2017 | 22:37 uur

Hi Renate,

Toplijst!
Gidsenopleiding ís ook echt leuk.

Dank voor je lieve woorden. Als ik je kan helpen met iets dan hoor ik het wel van je!

 
Plaats jouw reactie