Mijn Oma Dientje over de Tweede Wereldoorlog

Anna-Maria
op zaterdag 29 april 2017 om 22:43 uur

 

Oma Dientje uit Amsterdam over de Tweede Wereldoorlog op " het Blauwe Zand "

Ik hoop dat ik een held ben als ooit de oorlog daar is. Dat ik mensen help en geen angst ken.

Maar dat weet ik dan pas. Ik hoop het nooit te weten.

Voor nu doe ik mijn best en probeer ik wat.

Mijn oma Dientje was geen watje. Strijdbaar en een harde werker. Bouwjaar 1924.

Ik hoop dat ik op haar lijk.

 

Het Blauwe Zand is de plek waar mijn oma woonde. Een rood dorp dat zeker niet makkelijk was. Al in de jaren dertig waren er rellen tegen NSB ers.

Wikipedia heeft ook gelijk:

Het 'Blauwe Zand' was een 'rood dorp'. Bij de verkiezingen van 1934 voor de gemeenteraad stemde 79% van de bewoners op de Communistische Partij Holland (CPH) of de Sociaal Democratische Arbeiders Partij.

Samen trokken deze groepen ten strijde tegen de fascisten van de NSB die fel werden gehaat. Dat escaleerde in 1937, toen NSB-partijleider Anton Mussert een partijlid in Tuindorp Buiksloot bezocht. Bij het verlaten van diens huis werd Mussert belaagd, er ontstond een schermutseling en Mussert vluchtte per auto de buurt uit.

De rechtbank wees enkele tuindorpers als schuldigen aan en veroordeelde deze, terwijl Mussert volgens justitie weinig blaam trof.

 

Tja, Amsterdam Noord is nu anders. Er openen 'Petit Boulangers' op de van der Pekstraat. Vechten om zes bonen is gelukkig voorbij.

Reacties op Mijn Oma Dientje over de Tweede Wereldoorlog

Anna-Maria 30/04/2017 | 01:48 uur

Zei ik echt 'Is dat zo??'

 
Plaats jouw reactie