Hoe word je SNAPCHAT master? Storytime! Voor jou MUCHO tips en de speciale 'wie te volgen'-lijst.

Anna-Maria
op zaterdag 07 november 2015 om 01:25 uur

 

Snapchat  is rauw en nog niet besmet door veel marketeers die het snappen. Kom je in het pierenbadje? Het is echt lekker...

Leeshandleiding: Zet je blasé highbrow masker af, wees nieuwsgierig.
Leestijd: 8 minuten en 23 seconden

Al een paar maanden ben ik totaal verslingerd aan Snapchat. Maar dan ook totaal.  Ik vind het echt zo geweldig en creatief. Het zorgt voor een permanente lach en totale verbazing. Vandaag heb ik tijd om te evangeliseren.  Dat moet want ik denk echt dat SnapChat (SC) je leven leuker maakt. Het is een rauw kanaal. GEWOON DOEN DUS! Snapchat zijn foto’s en filmpjes die na 24 uur verdampen. Weg! De kermis start elke 24 uur opnieuw. Wie vind je daar? Alleen de echt leuke mensen met energie. Geen robots, geen neppers. Sporadisch een marketeer, maar vaak hebben die het nét mis en vallen ze door de mand.

Snapchat is lelijk.
Ai. Ja ook veel mensen met een rare smaak. De kwaliteit is ook shit van de foto's en video's. Maar ik heb sinds tijden niet zo gelachen om de meest lelijke online  art.  Weet je...het is namelijk mogelijk je snap (foto/ video) te ‘versieren’ of ‘verduidelijken’ met tekeningen, plaatjes en emoticons. Dat kan ver gaan. Geloof me. Té ver. Dan heb ik het nog niet eens over de lelijke gezichtmaskers en de rewind, versnel modus. Snapchat is entertainment! Geen museum. 

Zien is zien.
Deze ochtend vond ik het tijd worden om het met jou te hebben over Snap Chat stories.Daarom schrijf ik je deze blog. Waarom besteed ik mijn levenstijd aan Snapchatstories van anderen én aan die van mijzelf? HET IS ZO ANDERS DAN ANDERS! Ik ga je op deze zaterdagmiddag proberen te laten begrijpen wat het met me doet. Maar ja… deze blog is  maar een appetizer. Pak je mobiel en ga zelf aan de slag. Pas als je het ziet dat zie je het ;-).

Stap in de sekte zonder angst.
Ik vertel je hier waarom Snapchatstories anders zijn dan je volle twittertimeline, de facebook updates van je tante of de instagram-grid van alweer die mooiboy of dat melancholiek hipstertutje. Helemaal onderop deze blog geef ik je een lijst van mijn Snapchat favorieten. Al bij de snapchat-sekte? Laat dan je naam en favorieten achter bij de reacties. Ik zie je daar! En hou het vol de eerste dagen als je vers bent. Kwaliteit is na 24 uur weg. Even lange adem en uitproberen. Het komt goed uiteindelijk. Geef het een paar dagen een kans.

Over de Snapchat stories.
Snapchat is social media maar ook totaal niet. De reden waarom ik echt ‘om’ was waren de stories. Toen ik die voor  het eerst opende. Man-o-man. Dit is media en nieuws zoals ik hoopte dat het zou zijn. Voorbeeld? Op snapchat zag ik het stierenrennen bij Pamplona voor de 26789ste keer in mijn leven.  Maar eindelijk niet als buitenstaander. Ik was er gewoon zelf bij! Video  Ik was er vanaf de start. Ik stond op het balkon te kijken naar de jongens in het wit met  rode sjerp onder mijn voeten. Ik zong vurig mee met hun volkslied. Mijn ogen waren beneden in het gedrang. Ik zag de spanning in de gezichten van mijn vrienden. Ik voelde de paniek toen ik aan het rennen was en de stier bijna me greep. Ik was gewoon overal! Semi live. Op die plek.Slechte kwaliteit, haperingen. Maar echt echt. 

Een kanaal van niet uitgebluste mensen. Zonder angst en gezanik.
Dit is een Pamplona voorbeeld. … Maar bijna elke dag heb ik wel zo’n EUREKA! gevoel. Bijvoorbeeld als Snapchat weer een nieuwe obscure stad in beeld brengt. Vandaag zit ik in de stories van  Hyderabad (weet je waar dat ligt? ). Snapchat kiest een stad en alle snapchatters daar doen 24 uur hun stinkende best om te laten zien wat hun land, hun tradities zo geweldig maakt. En dat door de ogen van mensen die niet zijn uitgeblust, over de datum of te berekenend zijn. Ik weet waar ze zijn door de snapchat locatie filter.

Vorige week in New York had ik op mijn telefoon constant zicht op de NY story en de filters kwamen overal vandaan. Winkels , pleinen, buurten. Soort van padvindersgevoel. Bewijs van verbondenheid en dat ik kan laten zien: Ik ben er echt! Nu!

De echte wereld.
En nu komt het: Het is geen uitgekauwde social media kanaal vol bladiebla. Ik zie gewone jonge mensen. Hun verhaal. In Palestina zie ik trotse meisjes met hun familie ’s avonds eten op hun dakterras. In India zie ik een gelukkige jongen op een weg vol gaten. Hij praat honderduit en is iets heel vies naar binnen aan het werken. Bij sportwedstrijden zit in én in de kleedkamer, op beide tribunes en leef ik mee tot de laatste minuut en het feest daarna. Niet te vergelijken met Fax achter een slotje. Met is sneller ook. Wedstrijd is zo om. 

Ik bepaal wat ik zie. Hoelang ik het zie en wanneer ik het zie.
Het gevaar van mijn Hosanna verhaal hier is dat je denkt: “Tss die trapt ook in álles.” Tuurlijk ben ik niet helemaal hippie stumperig dom.. Niet is helemaal echt.  Ik zie ook wel het Amerikaanse House of Cards laagje bij sommige stories. Obama is altijd de held, Optredens gaan altijd goed.. Maar toch….Snapchat geeft me meer controle dan andere media-kanalen. Niet te vergelijken! Ik klik en bepaal wat ik zie.  Daarom past het ook bij de generatie die nu fris en vrij is. Bevalt iets me? Dan blijf ik kijken naar die scene van pakweg 8 seconden. Ben ik nog meer geïnteresseerd dan zet ik het geluid aan. Boeit het me niet? Duimpje klik en het is weg. Op naar de volgende story.

Geen likes, replies en opmerkingen
Raar om hier te zeggen als Engaging Woman of the Year:  Wat SnapChat als zender ook heerlijk maakt is zenden en bekijken zonder ruis! Ik kijk en stuur film en foto’s zonder zicht op het aantal K-volgers , subs, duimpjes of Hyves-achtige hartjes. Ik zie niets. Het is zoals het is. Ik kijk naar een story en hoor geen trollen die zeggen dat het nét niet leuk genoeg was. Ik irriteer me niet aan dweperige opmerkingen over hoe geweldig dat tv optreden was van Bieber bij MTV story.  Lekker rustig. Voelt bijna weer als tv kijken zoals het ooit was. Zonder de ruis van het tweede scherm.

 

Hoe gebruik je Snapchat goed als merk?
De Merken. Oh… dit maakt SnapChat ook zo gaaf. Merken moeten nóg meer hun best doen!  Hier hoopte ik al jaren op. Elk  merk speelt een spel met je kijker. De story is er maar 24 uur, lineair en start rechts.  Heb je de kijker te pakken? Zijn ze dol op je story? Dan swipt je gast  naar links! Snapchat is één grote kermis. Jong...het mag schreeuwen, flikkeren, uitdagen, rare tekeningen hebben en je verbazen. Quizen, treasure hunts, Oproepen om IRL iets op te halen. Alles kan.  En dat allemaal op een verticaal klein schermpje ( soms zijn stories op hun kant en zie je je mobiele story weidser. ) Triggert het verhaal je kijker dan gaat hij de going –up swipe in. De story krijgt meer lagen. Je gast verdiept zich hierdoor in je artikel, je reportage, het verhaal, de video.

Is het niks? Dan tikt je de kijker snel door het verhaal, geluid blijft uit en hij gaat weer terug op zoek naar een ander lekker snapchat hapje. De kijker is een goudvis. Wees als merk dat lekkere aas anders zwemt hij weg. Voor altijd.

Wie zijn leuk op Snapchat?
Mijn merk favorieten? The Daily Mail is te smeuïg voor woorden. National Geographic is tof en ik hoop ooit een keukenprinses te worden door de stories van Food Network.. Oh ja en de Huffington Post doet echt haar best om mij blij te maken. Veel leuke reportages en een kijkje op de redactie.  . De snapchat wereld is als een markt op een plein. Ik loop van kraam tot kraam en de merken roepen de hele tijd naar me hoe leuk  ze zijn en dat ik even moet stoppen. Dat doe ik. Maar elke seconde telt. Anders ben ik weg.

Hoe maak ik mijn SC-story?
Ik zei het al. SC raakt me. Door SC zie ik de wereld weer in de bloggen 2003 en twitter 2007 modus. Aan het einde van de dag kan ik intens gelukkig kijken naar de scenes die ik heb ‘gestolen’ die dag.  Mijn dag is pas gelukt als ik het idee heb dat ik me niet heb verstopt voor de dingen die het leven mooi maken. Echte ontmoetingen, mooi licht, hilarische situaties, kijkjes achter de schermen en rauwe face to face momenten. Het is pas goed als ik mijn best heb gedaan. Ik ga voor een story vol puurheid. Omdat het leven te leuk en te bijzonder is om niet te delen. Het bestaan  is namelijk zo over mensen. op snapchat al na 24 uur. Whoesjh weg! 

Oh ja. En het is gewoon prettig om aan het einde van de dag even terug te kijken of al het gedoe van de dag nut heeft gehad.  Het gevecht dat leven heet. Dat is heel prettig.

Welke snapchatters MOET je volgen?

 

Marketing Koning JP Schaddé. Eén van de breinen achter City guys. Waar is de baard nu weer?  Tipje van de sluier: meestal aan hetf eesten/ drinken en lachen. Hij speelt The Snapchat game heel goed.  Hij kan als www.cityguys.nl-man wel echt meer tips strooien! Vind ik. En ik heb altijd gelijk. gebruikersnaam: jpschadde 

GabyGaby Kunstenaar op zoek naar zestien miljoen euro om zijn droom te verwezenlijken. Natuurlijk gaat dat lukken. Kijk maar naar zijn story. Hij heeft ambitie, rolt van netwerk naar netwerk en is een tovenaar. Maakt tijd voor familiemomenten en experimenteert flink met camerabeelden. Gaby: waar blijft mijn horizontale dagstory? Nou? Je had het beloofd! gebruikersnaam: gaby407

Elja Daae. Eén van de meest bijzondere slimme mensen die ik heb ontmoet. Sterk en kwetsbaar tegelijk. Zit op een kantelpunt in haar leven. Zegt net gedag tegen haar online coole leven bij Frankwatching en springt in het diepe. Supersoap om dat de komende tijd te volgen. Gaat natuurlijk zo goed worden. gebruikersnaam: Eljadaae

Royston Drenthe. Dit moet. Dit kijk ik pas drie dagem Dit is wirri man. Wat dan? Neem een voetballer met veel tijd, veel applaus en jaknikkers om zich heen. Dan strooi je wat katjing en snelle auto’s tegen aan. Oh ja en een elektrische WaHine-board. Prepare!  Soms suf. Vaak een middelvinger richting de camera. Zoiets ja. Leerzaam. gebruikersnaam: rawroya 

Kirsten Jassies. Rare combi van Social Media Chica meets Duitse Punkband Gitariste. Ja dat kan allemaal. Neemt je mee in haar wereld van workshops en duiding. gebruikersnaam: kirstenjassies

Sam Sheffer
Creative coolness. gebruikersnaam: samsheffer

Frank Meeuwesen. Regelmatig onregelmatig. Door hem dook ik in de snapchat wereld ( zonder spijt). Bierproeverij-tje, bijzondere streetart, het Utrecht leven. Mooie monologen. gebruikersnaam: lepunkey

Schadenfreude87 Ook die kant van Snapchat is fascinerend. Een klein petieterig meisje op uggs dat het leven leidt van Xaviera Hollander in haar Happy Hooker tijd. Trots op haar baan,. Reist en feest zich suf. Vol seks, drugs en vlees. Nee… zeker niet saai. En zo kom ik ook eens op een Red Neck BBQ ;-) en achter de schermen bij een Soprano- wereld. gebruikersnaam: schadenfreude87 

Natasja O. Boekenwurm en social media queen. Zorgt voor slimheid in je snapchat timeline. gebruikersnaam ; natasjaoo 

 

Matt Rappaport. Volg ik al jaren. NY actor. Leuk omdat hij raar is, en harig en een leuk hondje heeft. En in NY woont. gebruikersnaam: mattrappaport 

Lisanne leeft. Blogster. Ken ik al ook al jaren van andere socialmedia paden. Pas door de snapchat snap ik haar beter. Heeft door een #$$%^%^&*&-teken-beet niet zoveel energie maar maakt van haar dag en blog een feestje. Intiem en mooi. gebruikersnaam: lisanneleeft 

Dim. De enige echte. Hij snapt snapchat zo. Ik ga met hem op reis en maak hem mee op de top en op de momenten dat hij het even heeft gehad. Open, eerlijk, inspirerend. gebruikersnaam: dim_nl 

Jelle de lijstjes man. Jelle is één van de weinige in mijn TL die ook echt wat doet met de rare filters. Kan daar erg om lachen. En ja hoor. Daar neemt hij weer de trap in plaats van de lift. Sommige patronen kan ik inmiddels dromen. Juist die regelmatige voorspelbaarheid zorgt dat ik door snapchat me extra verbonden voel met iemands leven. Jee… zijn boek is uit! Blij voor hem. gebruikersnaam : jdrkx

Dan volg ik nog lijsten jonkies. Want die zijn nog niet besmet met het “social media gaat mijn hypotheek betalen’-virus van nu. Snapchat is fijn, rauw en eerlijk. Maar dat heb ik je inmiddels al laten horen.

Toch?

Anna-Maria Giannattasio

Snapchat gebruikersnaam : PuurEvents

Twitter: @puur 

Reacties op Hoe word je SNAPCHAT master? Storytime! Voor jou MUCHO tips en de speciale 'wie te volgen'-lijst.

Jeanne 07/11/2015 | 18:14 uur

Dit is fantastisch. Dank je!

 
Woolywoot 07/11/2015 | 18:29 uur

uhhhhhh okeeejjjjjj zal ik het dan toch nog maar een keertje proberen dan want...dit wist ik niet! Ik zie mijn dochter gewoon selfies naar elkaar sturen en snapte echt de fun er niet zo van. Maar dit klinkt toch wel heel aannemelijk dat het ook leuk kan zijn! Of komt gewoon omdat jij het zo leuk kan brengen! Of moet ik gewoon weer naar je luisteren en niet zo eigenwijs zijn zoals niet meteen meekomen naar Twitter toen. Toen kwam ik ook pas een paar jaar later.

 
Muriel Warners 08/11/2015 | 10:15 uur

Had nog niets met Snapchat gedaan omdat ik het niet zo begreep, maar deze blog inspireert mij! Het zijn korte iimpressies zie ik, is wel geiinig!

 
KarinWinters 08/11/2015 | 10:57 uur

Ik ga het dan ook maar weer eens proberen :-) al een paar keer geinstalleerd en er weer afgeggooid...weekje proberen vol te houden.... Ben er als jouw_kaat

 
Karin de Zwaan 10/11/2015 | 19:18 uur

Elja heeft haar snapchatnaam net veranderd in 'gewoon': eljadaae

Verder bedankt voor het lijstje!

(Mij volg je via karindezwaan)

 
Klaasje aka DeHeldin 15/11/2015 | 23:57 uur

Leuk, ben net begonnen en nu al enthousiast :-)

 
Webkim 16/11/2015 | 20:47 uur

Ik installeerde Snapchat een paar dagen voor je blogpost verscheen nog maar eens en ben sindsdien helemaal hooked. Je vindt me daar als Webkim.

 
Terrence 20/11/2015 | 22:19 uur

Oei! En ik vond E-mail al zo'n snel medium! ;-) Maar dank je: ik had allerlei ranzige gedachtes bij de term Snapchat. Dat blijkt dus deels te kloppen. Leuk!

 
Anna-Maria 23/11/2015 | 10:13 uur

Terrence,

Daarom is het ook zo leuk!

 
Anna-Maria 23/11/2015 | 10:14 uur

Wauw @webkim je bent leuk!

En @Heldin je monoloog over Oprah was ook geniaal

 
Percy 13/12/2015 | 12:36 uur

Jaaaaaa!! Thanks voor deze lijst :D. Snapchat is zo gaaf. Lach me rot om veel mensen. Het is zo echt. En zoals je aangeeft... geen marketing te vinden. Prachtig platform (tot nu toe).

Facebook, wat natuurlijk heel anders is, begint me best wel wat te vervelen. Zo saai hehe. Andere dynamiek though.

Leuk te vertellen is dat ik dinsdag Gaby ga ontmoeten. Ken hem alleen via Snapchat en daarmee ben ik met hem in contact gekomen. Dus ja, ook dat kan er gebeuren!

Wat ik wel fijn zou vinden is een favorieten lijstje. Mijn lijstje met mensen die ik volg is best wel lang en ik zou graag een paar mensen bovenaan mijn lijstje willen houden. Mensjes waarvan ik NIETS wil missen!!

Anyway. Een paar snappers die ook erg leuk zijn (snapchat namen):
selfhelphipster,
misscarlyenco,
hartje-utrecht,
vogeljongen,
ankoosman,

Dank voor deze lijst nogmaals! Spread the snapchat word!!!

 
marko 23/02/2016 | 14:43 uur

Heerlijk item!
Net begonnen met SC en I AM HOOKED!

Wie wil me koffie zien drinken?
marko_dejong

 
Femke Akkerman 04/03/2016 | 12:14 uur

Zelf probeer ik ook weleens grappig te zijn op Snapchat. Ik lach me iig suf, maar dat doe ik wel vaker om mijn eigen grappen. Iets minder gĂȘnant als jullie mee lachen...dus:

Femkeakkerman

 
Plaats jouw reactie