Gast Martijn Aslander over digitale fitheid en zijn boek 'Ons werk is stuk'.

Anna-Maria
op zondag 30 januari 2022 om 22:21 uur

 

Ben jij fit? Nee ik bedoel niet van lijf...Ben je digitaal fit?  Martijn Aslander noemt zichzelf ideeen bedenker en is schrijver, spreker, strategisch adviseur en stand-up filosoof.  Afgelopen donderdag was hij te gast bij de radioshow Uur van Puur om te vertellen over zijn nieuwe boek: Ons werk is stuk.

 

Martijn Aslander bij Uur van Puur radioshow

Probleem is dat de focus altijd gericht is geweest op de T van technologie, en niet op de I van informatie, zegt Aslander. Hij verwijst naar onderzoek van Microsoft, waaruit blijkt dat een gemiddelde kenniswerker per jaar alleen al 240 uur kwijt is aan informatie terugzoeken. En Joshua Foer schrijft in Het Geheugenpaleis dat we 320 uur per jaar kwijt zijn aan compensatie van hetgeen we zijn vergeten. Bij elkaar dus een tijdsverlies van liefst veertien werkweken per jaar.

 

Tech-filosoof Martijn Aslander neemt ons mee naar een wereld waar veel kenniswerkers zich voor schamen. Plots telt Nederland meer kenniswerkers dan ooit maar gaat dat allemaal goed en gladjes? Veel mensen die nu achter een computer zitten hebben amper les gehad in het goed gebruiken van hedendaagse tools, sneltoetsen en het beheren van informatie en mappen. Dat kost extra tijd en geeft veel frustratie.

Digitale drijfzand
Ze erkennen dat ze zich niet kunnen concentreren op hun echte werk. Een brakke digitale fitheid kan leiden tot  miscommunicatie, minder werkplezier en steeds meer burn-outs  Hoe zit dat met jou? Laat jij je ook te vaak leiden door de tsunami aan mails, notificaties en andere digitale berichten? Hoe vermijd je dit digitale drijfzand? Door, volgens Aslander, ‘digitaal fit' te worden, digitaal uithoudingsvermogen op te bouwen. Met twee co-auteurs schreef hij een nieuw boek, waarin hij een framework lanceert met vijf pijlers.

Het boek Ons werk is stuk is geschreven door Martijn Aslander en co-auteurs Arjan Broere en Mark Meinema. 

Klijk hier voor de uitzending van Uur van Puur en de soundbites 

Trouwe luisteraars weten dat het Uur van Puur inspireert en motiveert. Daarom hier extra links en tips.

Meer lezen over het boek en Martijn Aslander? 

AANRADER: interview Martijn Aslander bij EINDBAZEN 

Tot slot: hier een lijst vol linktips van de tech-filosoof Aslander himself. Hoor graag je reactie en of je wat aan zijn tips hebt gehad. 

Reacties op Gast Martijn Aslander over digitale fitheid en zijn boek 'Ons werk is stuk'.

Plaats jouw reactie