DAMSLAPERS 1970

Anna-Maria
op woensdag 28 maart 2007 om 21:27 uur

 

Mariniers_op_de_dam_1970_1

Hij kijkt me aan; " Het treinkaartje heb ik altijd bewaard"

Vergis ik me nu of zijn die kleine oogjes plots aan het glimmen? "Het waren orders van hogerhand.  Eerst was er een opstootje bij het Centraal Station tussen onze marine meisjes en een paar van die junkies."

Ik kijk links van me en probeer in die ongezonde buschauffeur een potige kerel te ontdekken. " Daarna kregen we een treinkaartje en vertrokken we vanuit Texel naar de Dam. Van de Bijenkorf kregen we achteraf een vrachtwagen vol kadootjes. Hebben we nog maanden bingo mee gespeeld in Doorn."

1970
Een groep matrozen uit Den Helder en circa 80 mariniers uit Doorn komen de Amsterdamse politie te hulp bij het optreden tegen de zgn. Damslapers en rellenmakers op de Dam. Deze actie was alleen gericht tegen de hippies op de Dam en volgde op een eerdere aktie van de 'uitsmijters' van de Nieuwedijk, die daags daarvoor slaags waren geraakt met een aantal hippies, zonder de Dam te betreden. Waarschijnlijk is het idee voor deze spontane aktie ontstaan in xc3xa9xc3xa9n van de kroegen op de Nieuwedijk, getuige de goede samenwerking tussen marinepersoneel en de kroegbazen. De verstandhouding tussen beiden is overigens altijd al goed geweest. Door de marineleiding wordt direkt na dit incident het eigenmachtige optreden ten strengste afgekeurd. Op 4 april hadden soortgelijke ongeregeldheden plaatsgevonden in de hal van het Centraal Station te Amsterdam.
Bron: Veteranen online - van en over veteranen

Reacties op DAMSLAPERS 1970

Brownie 30/03/2007 | 17:27 uur
Zo potig zien ze er ook niet uit hoor, maar ik weet er nog wel van, ik was een jaar of 12 en ging vaak met van Gend en Loos naar het Hoofdpostkantoor aan het IJ, prachtig was dat, allemaal glijbanen - voor postzakken - en lopende banden, en zolang ze me niet konden pakken had ik daar weer een avontuur voor een uur. Maar Amsterdam in, dat durfde ik niet , veel te gevaarlijk, was ook elke dag in het nieuws. Mooie tijd toch, nu komen ze met tanks en pantservoertuigen de binnenstad onveilig maken, toen maakten een roedel Kadetten nog indruk, zeker als ze hardlopend op je afkwamen, uiteraard met een ijzingwekkend KIA!!!! kreet ..
 
ZooJa 06/08/2009 | 12:02 uur
Zooja, in elkaar klappen die handel. Verdienen de hedendaagse pauper marokanen ook te krijgen stuk voor stuk in elkaar trappen. Gewoon omdat het moet!
 
tijmen 06/08/2009 | 13:13 uur
sukkel
 
Boss 06/08/2009 | 16:30 uur
Hallo
 
Renxc3xa9 07/08/2009 | 07:49 uur
Ja dat weet ik ook nog. De echte Amsterdammers maakte het niet zoveel uit, die Damslapers, het maakte Amsterdam tot een metropool binnen de hippie cultuur, vrije geesten, wat echte Amsterdammers eigenlijk ook waren.
 
lau 08/08/2009 | 17:04 uur
amsterdammers zijn inderdaad ook redelijke hippies
 
Plaats jouw reactie