Is dat zo?

Anna-Maria
op woensdag 26 april 2017 om 00:44 uur

 

 The movie: Gisteren opnamen Uur van Puur radio mét test hololens en goede gasten. 

Ik heb geen stopwoord maar een stopzin.

Gisteren hoorde ik het voor het eerst. Iemand moest het mij vertellen. Het was niet meer te harden denk ik. Weet niet waar hij vandaan komt. Mijn theorie is dat stopwoorden en stopzinnen drie oorzaken hebben.

  • Onzekerheid Soms heb je geen idee waar de ander het over heeft en roep je maar wat. Een collega van mij heeft daar een hele mooie oplossing voor. Om de haverklap is het antwoord op een lang betoog: Inderdaad. En inderdaad is ook een heel goed antwoord. Het is een rustgevende bevestiging die niet voor algehele paniek zorgt. Je laat zien dat je het begrijpt en nóg beter: Je laat merken dat je de intelligentie bezit om de waarheid te bevestigen. Heerlijk stopwoord!
  • Verhoging van de feestvreugde. Dat is de liefste reden voor een stopwoord. Het moet beter en je wilt zorgen voor samenhang. Woorden die op dit moment passen zijn gezellig en leuk. Het zijn stopwoorden in de breedste zin. Je kunt ze om de haverklap gebruiken en ze stoppen het gesprek ook gelijk vol ... ja, vol met wat? Gezelligheid! Leuk!
  • Leunen en versnellen. Nu komt mijn stopzin! Wist echt niet dat ik het zó vaak en zó belachelijk onzinnig gebruik. Filmpje gezien? Komt voorbij.

Tijdens het eten vertelde ik mijn stopzin aan het gezin. Het bleek dwangmatig. Binnen twee minuten lispelde ik de verboden stopzin weer! En weer. En weer! Weet je hem al inmiddels? 

Tenslotte: Soms is het lekker zo'n stopwoord of stopzin. Bij wijze van experiment heb ik dagenlang mijzelf vermaakt met het beantwoorden van elke vraag in mijn leven met het woord: absoluut. Ik geef toe, best wel levensgevaarlijk. Maar het had iets van de film YES man. Door op alles absoluut te antwoorden kwam ik op bijzondere plekken en situaties. Aanrader dus.

Absoluut!

Is dat zo? 

ps mijn andere stopwoorden hoor ik ook graag. Gaaf! Tof! Fascinerend! Ja die weet ik al. 

Heb jij een stopwoord? Nu of ooit? 

 

 

Reacties op Is dat zo?

Frans 26/04/2017 | 10:38 uur

Mijn stopwoord is precies

 
René Wouters 26/04/2017 | 10:52 uur

Mijn stopwoord is al jaren "goedzo"!
Gebruikte ik tijdens mijn jaren Zwitserland zo vaak...dat men mij Mr. Goedzo ging noemen! :-) En dat had zo z'n voordelen....

 
anna-maria 26/04/2017 | 16:35 uur

@Frans precies!

 
anna-maria 26/04/2017 | 16:35 uur

@Rene wat een positief woord!

 
Plaats jouw reactie